Aandoeningen

Ziekte van Bechterew

De ziekte van Bechterew, ook wel Spondylitis Ankylopoëtica of ankyloserende spondylitis genoemd, is een ontsteking in gewrichten en banden van de wervelkolom. De ziekte behoort tot de spondylartropathieën en is een auto-immuunziekte, het eigen afweersysteem valt de gewrichten aan. De Ziekte van Bechterew begint meestal tussen het 15e en 35e levensjaar, vaker bij mannen dan bij vrouwen.

De Ziekte van Bechterew begint meestal sluipend. Het is een aandoening waarbij ontsteking van gewrichten in de wervelkolom en het bekken tot pijn en stijfheid kunnen leiden. Er kunnen ook symptomen in andere organen en orgaansystemen optreden. Symptomen kunnen zijn lage rugpijn en stijfheid, ontsteking van het regenboogvlies (de iris) in het oog, langdurige gewrichtsontsteking van bijvoorbeeld een knie en ontstekingen van achillespezen. Mensen met deze aandoening zijn ‘s ochtends opvallend stijf in de rug, die ook pijnlijk is. Typerend is dat bij bewegen de pijnklachten verminderen.

De ziekte van Bechterew kan niet worden genezen, maar met een goede behandeling wel worden afgeremd.

Naast medicijnen om de ontstekingen te remmen en/of de pijn te stillen, is dagelijks oefenen het belangrijkst om het verlies aan beweeglijkheid van de wervelkolom tegen te gaan.