Project Kwaliteit van Leven: onderzoek naar de impact van reuma

Project Kwaliteit van Leven: onderzoek naar de impact van reuma

RZWN is gestart met het project ‘Kwaliteit van Leven’. In dit project wordt gekeken naar de impact van reuma op het leven: vermoeidheid, beperkingen bij activiteiten, impact op relaties en werk. Daarnaast kijken we naar de verbanden tussen de impact van reuma op het leven en de ziekteactiviteit gemeten door de reumaverpleegkundige. Met de resultaten van dit onderzoek wil RZWN de behandeling voor reumapatiënten verder verbeteren.

Doel van het project

Reuma is een chronische ziekte met grote impact op het dagelijks leven. Gedurende de reguliere behandeling bij RZWN worden er verschillende metingen gedaan om de ziekteactiviteit te monitoren, zoals het bepalen van bloedwaarden. Aanvullend op deze metingen wil RZWN het effect van reuma op het leven van een reumapatiënt in kaart brengen. Het gaat hierbij onder andere om vermoeidheidsklachten, het effect op dagelijkse handelingen, het sociale leven en het gebruik van medicatie. RZWN wil hier meer aandacht aan besteden en nagaan of vragenlijsten hierbij kunnen helpen in de voorbereiding van de consulten.

“Voor meer dan de helft van de mensen beïnvloedt de chronische
aandoening of beperking veel of alles in zijn of haar leven. Juist daarom is het belangrijk om zo veel mogelijk aspecten van kwaliteit van leven inzichtelijk te maken”

Aan de hand van de resultaten wil RZWN nagaan hoe algemene informatie over reuma en dagelijkse ervaringen gebruikt kunnen worden tijdens de consultmomenten. Daarbij kunnen specifieke onderwerpen van belang zijn om vooraf aan het consult te inventariseren. Een uitkomst kan bijvoorbeeld zijn dat bij een bepaalde score het goed is om eerder of juist later op consult te komen. Zo wil RZWN de zorg nog meer op maat maken voor de patiënt.

Alle RZWN patiënten met Reumatische Artritis, Artritis psoriatica en Axiale spondyloartritis van 18 jaar en ouder kunnen deelnemen aan het project. Deelname aan het project ‘Kwaliteit van Leven’ is volledig vrijwillig.

Voor meer informatie kunt u terecht via info@reumazorgzwn.nl

 

13 augustus, 2019

Tag

Berichten over hetzelfde onderwerp