RZWN ondersteunt nieuwe gesprekswijzer voor mensen met reuma

RZWN ondersteunt nieuwe gesprekswijzer voor mensen met reuma

Op Wereldreumadag wordt een handige gesprekswijzer geïntroduceerd met vijf tips die mensen met reumatoïde artritis (RA) helpt om het beste uit het gesprek met de reumatoloog te halen. Patiënten worden geholpen om hun gesprek voor te bereiden door na te denken en op te schrijven ‘wat gaat beter of minder goed’ en ‘wat wil je weer kunnen’. Het stimuleert mensen met RA om vragen te stellen en vooral open en eerlijk aan te geven hoe ze zich écht voelen. Zodat een arts daar meteen op in kan spelen.

Ondersteund door reumatologen
De Gesprekswijzer is ontwikkeld door een internationale groep reumatologen en vertegenwoordigers van patiëntenverenigingen en wordt ondersteund door vooraanstaande reumatologen. Josien Veris van Reumazorg Zuid West Nederland: “Bespreek met je arts wat je belangrijk vindt en waar je behoefte aan hebt en ga samen na welke behandeling hierbij past. Zo kom je samen tot de beslissing die bij jou past.”  Veel patiënten vinden het lastig om voor zichzelf op te komen en nemen vaak genoegen met ‘goed genoeg.’  4 van de 10 RA-patiënten hebben moeite om hun zorgen en angsten met hun arts te bespreken.Patiënten die dit wel doen, omschrijven hun gezondheid vaker als goed tot zeer goed.2

Video Wereldreumadag 2019 #ConnectToday
Op Wereldreumadag komt ook een video beschikbaar waarin feiten, cijfers en ervaringen van RA patiënten worden gedeeld die zijn voortgekomen uit het NarRAtive onderzoek1. Hieruit blijkt dat RA (nog steeds) een grote impact op het leven heeft en dat patiënten zich daar vaak bij neerleggen. De video is een oproep aan patiënten om zich uit te spreken en geen genoegen te nemen met ‘goed genoeg‘. Hierdoor kunnen zij samen met hun reumatoloog hun behandel- en/of zelfmanagementopties bespreken.

De gesprekswijzer en video zijn te downloaden via pfizer.nl/ra of beschikbaar via de reumatoloog.

1  NaRAtive onderzoek

2 Gibofsky A, et al. Comparison of patient and physician perspectives in the management of rheumatoid arthritis: results from global physician-and patient-based surveys. Health Qual Life Outcomes 2018; 16(1): 211. Page 8/Column 1/Paragraph 1/Lines 1-5

De gesprekswijzer is ontwikkeld in samenwerking met het RA NarRAtive initiatief, waarin reumatologen en vertegenwoordigers van patiëntenorganisaties uit 17 landen. Dit initiatief heeft als doel de communicatie tussen arts en patiënt te verbeteren en wordt ondersteund door Pfizer.

11 oktober, 2019

Tag

Berichten over hetzelfde onderwerp