Sociaal domein en tweede lijn werken samen voor reumapatiënten

Sociaal domein en tweede lijn werken samen voor reumapatiënten

Reumazorg Zuid West Nederland gaat samenwerken met CuraeVitel Balie om patiënten die meer nodig hebben dan alleen medische zorg op een goede manier met de juiste hulpverlening in contact te brengen.

Een nieuw samenwerkingsverband moet betere samenwerking mogelijk gaan maken tussen het sociaal domein en de tweede lijn voor reumapatiënten. Reumazorg Zuid West Nederland, een specialistisch reumatologisch behandelcentrum met elf vestigingen en het hoofdkantoor in het Zeeuwse Goes, heeft een overeenkomst getekend met de netwerkorganisatie CuraeVitel Balie. Doel: reumapatiënten die om andere dan puur medische redenen in de specialistische zorg terecht komen, een alternatieve, meer op welzijn georiënteerde, aanpak aanbieden.

Grenzen

“Waar wij al jaren tegenaan lopen, zijn de grenzen van onze instelling”, vertelt Josien Veris, bestuurder van Reumazorg ZWN . “Wij leveren integrale zorg vanuit de beginselen van positieve gezondheid, waarbij we zoveel mogelijk proberen patiënten de regie over hun leven te laten nemen. Medisch gezien zijn we in staat om onze patiënten fantastisch te helpen. Toch lukt dat laatste, regie over het eigen leven vergroten, vaak niet. En dat komt omdat zeker bij eenderde van onze patiënten andere zaken meespelen.”

Pilot

Om dat fenomeen nader te onderzoeken, voerde RZWN een pilot uit in midden-Zeeland onder enkele tientallen patiënten. Veris: “En dan zie je wat er zoal speelt: financiële problemen, relatieproblemen, opvoedingsperikelen, gebrekkige voorzieningen. Allemaal zaken die wij in de kliniek niet kunnen oplossen. Maar de stress die mensen daarvan ondervinden, leidt wel tot meer gewrichtspijn en dus komen ze steeds bij ons terecht.”

Ze vertelt over een oudere vrouw die leed aan ernstige artrose met ontstekingen. “Die vrouw was verantwoordelijk voor de opvoeding van haar kleinzoon en alleen al die worsteling leverde haar stress op. Maar gedurende de pilot bleek dat er veel meer aan de hand was:  een belastingschuld en geen aangepast vervoer. Die combinatie leidde tot zware overbelasting. Die vrouw hebben we in contact kunnen brengen met de juiste mensen binnen het maatschappelijk werk en met een goede financieel adviseur. Met het verminderen van haar problemen namen ook de gang naar de kliniek en de pijnmedicatie af.”

Landelijk netwerk

Om dergelijke problematiek voor al haar vestigingen goed te kunnen beoordelen en doorverwijzen, is Reumazorg ZWN de samenwerking met CuraeVitel Balie aangegaan. “Zij hebben het landelijk netwerk en de expertise in huis waarmee ze mensen daadwerkelijk de hulp kunnen aanbieden die ze nodig hebben vanuit het sociaal domein. Ze kunnen de regie nemen en zorgen voor de juiste zorg op de juiste plek.”

Dat betekent dat de medici van Reumazorg ZWN straks bij de intake van een nieuwe patiënt niet alleen hun medisch, maar ook hun sociale beoordelingsvermogen moeten aanspreken. Veris: “We beginnen per 1 juli. Eerst krijgen al onze mensen een cursus. Als een van onze behandelaren dan een vermoeden heeft van achterliggende welzijnsproblematiek, dan zal hij of zij de patiënt niet alleen behandelen, maar ook de mensen van CuraeVitel Balie inschakelen om met de patiënt in gesprek te gaan.”

“Zij nemen vervolgens de regie en activeren de hulpverleners die nodig zijn. Problemen worden opgeknipt en door diverse partijen behandeld. Dat proces wordt gemonitord, zodat we zeker weten dat de hulp niet ergens halverwege stopt of dat er geen of onvoldoende communicatie is tussen de verschillende hulpverleners.”

Sociale problemen

Paul Witteman van Inocare, het moederbedrijf van CuraeVitel Balie: “Vaak is het niet mogelijk om in de spreekkamer bij de dokter onderscheid te maken of een (toenemende) zorgvraag een gevolg is van sociale problemen zoals schuldsanering, gedrags- en relatieproblemen, eenzaamheid, angsten, dreigende huisuitzetting en werkloosheid. Daarom hebben wij  een regiefunctie ontwikkeld die mensen snel door de bureaucratie kan leiden bij het vinden van de juiste ondersteuning. Daarvoor hebben we ervaren wijkverpleegkundigen in dienst, die durven door te vragen en in staat zijn om te indiceren en de juiste ondersteuning te vinden. Daarmee vergroot RZWN de patiëntwaarde die ze patiënten kunnen bieden aanzienlijk.”

“Met deze aanpak is nog een wereld te winnen als het gaat om het voorkomen van onnodige verwijzingen naar de tweede lijn”, vervolgt hij. “Ik denk dat wij deze rol ook kunnen vervullen voor huisartsen bijvoorbeeld. Die hebben maar beperkte tijd om echt door te vragen bij een vermoeden van andere dan zorggerelateerde problemen. En ook dan fungeert de tweede lijn vaak als reddingsboei.”

In de reumazorg is de service die CVB biedt bepaald geen overbodige luxe. RZWN wordt in toenemende mate geconfronteerd met afnemende budgetten voor haar specialistische zorg en met een toenemende zorgvraag van nieuwe patiënten. Het tijdig voorkomen dat mensen die daar niet horen in de tweede lijn terecht komen, kan de druk op die budgetten verminderen.

Private financier

Dan zal het ook wel zo zijn dat RZWN daarvoor moet betalen? Veris: “Wij betalen hier geen cent voor. Voor CVB is dit interessant omdat ze hun expertise nu landelijk kunnen aanwenden voor reumapatiënten. We gaan samen onderzoek doen naar de vraag in hoeverre we hiermee zorgbesparing kunnen realiseren.”

Paul Witteman beaamt: “Op dit moment is de financiering van CuraeVitel Balie gegarandeerd door een private financier. Dat kunnen we natuurlijk niet eindeloos volhouden. Maar we zijn zeker van plan om onze case voor zorgbesparing hard te maken. En de gesprekken met gemeenten en zorgverzekeraars over de mogelijkheid om die besparing mede te financieren, voeren we nu al. Want als deze dienstverlening tot maatschappelijke winst leidt op het gebied van reuma, dan moeten we dit ook kunnen uitrollen voor andere chronische ziektebeelden.”27 jun ’19

27 juni 2019
Auteur: Pierre De Winterhttps://www.qruxx.com/zorg-en-welzijn-werken-samen-voor-reumapatienten/

28 juni, 2019

Tag

Berichten over hetzelfde onderwerp