Meekijkconsult Reumatologie ideaal voor patiënt én arts

Meekijkconsult Reumatologie ideaal voor patiënt én arts

Reumapatiënten op Schouwen-Duiveland, de Bevelanden en Walcheren kunnen sinds kort in een aantal huisartspraktijken terecht voor een ‘meekijkconsult’. Tijdens zo’n meekijkconsult bekijken reumatoloog én de huisarts samen de patiënt, gewoon in de spreekkamer van de huisarts. Een unieke pilot met een groot voordeel: meer zorg dichtbij leidt tot minder bezoeken aan het ziekenhuis. De eerste reacties zijn positief.

Medisch specialisten die ‘meekijken’ in de huisartspraktijk, onder regie van de huisarts: deze zogeheten ‘Anderhalvelijnszorg’  is een landelijk wenselijke ontwikkeling die steeds vaker toegepast wordt en zorgt voor verplaatsing van zorg van de tweede naar de 1e lijn. Dat is niet verwonderlijk, want een meekijkconsult helpt om de kwaliteit van de zorg te verbeteren. Wat houdt zo’n consult in?

Speciaal spreekuur in de huisartspraktijk

Patiënten met bepaalde klachten, die normaalgesproken doorverwezen worden naar het ziekenhuis, kunnen nu met deze klachten bij hun eigen huisarts op consult komen. Dat gebeurt op speciale spreekuren, waarbij ook een medisch specialist uit het ziekenhuis in de praktijk aanwezig is. Huisarts en medisch specialist luisteren samen naar de patiënt, onderzoeken hem of haar waar nodig en overleggen met elkaar over mogelijke diagnose en behandeling.

Sneller, efficiënter en goedkoper

Voor alle partijen is zo’n meekijkconsult gunstig: huisarts en medisch specialist hebben elk hun eigen kennis en kunde, die zij tijdens zo’n meekijkconsult optimaal kunnen combineren. Beide artsen leren zo ook van elkaar. De patiënt kan dikwijls sneller terecht en hoeft voor dit consult niet naar het ziekenhuis. En doordat de huisarts tijdens de meekijkconsulten ‘bijleert’ in een bepaald medisch specialisme, is de verwachting dat er in de toekomst meer patiënten in de huisartspraktijk kunnen worden behandeld – waardoor minder patiënten worden doorverwezen naar het ziekenhuis. Dat maakt de geleverde zorg snel, efficiënt en dus goedkoper.

Unieke pilot in Zeeland

Op 1 september 2018 startte de pilot Anderhalvelijnszorg Meekijkconsult Reumatologie, een gezamenlijk initiatief van PeriScaldes, Zeeuwse Huisartsen Coöperatie en Reumazorg Zuid West Nederland. Deze pilot is uniek in Zeeland. Negen huisartsenpraktijken, verdeeld over Schouwen-Duiveland, de Bevelanden en Walcheren doen mee aan de pilot.

De eerste reacties zijn positief. “Zo’n meekijkconsult is leerzaam en leuk om te doen,” zegt Dhr. van Werkum (huisarts te ’s Gravenpolder).  “Samen de patiënt beoordelen werkt wel zo prettig. Als er toch aanvullend onderzoek of extra behandeling nodig is, verwijzen we de patiënt natuurlijk door. Maar het onderzoek, een controle, een advies of injectie kunnen we heel goed in de huisartspraktijk doen. Het scheelt de patiënt ook in de kosten: een bezoek aan het meekijkconsult gaat niet ten koste van het eigen risico. Samen een patiënt beoordelen haalt de zorg écht dichterbij.”

De looptijd van de pilot duurt drie jaar. Evaluatie zal uitwijzen of deze werkwijze verder kan worden uitgerold naar alle huisartspraktijken die zijn aangesloten bij PeriScaldes.

 

26 maart, 2019

Tag

Berichten over hetzelfde onderwerp