Leflunomide

Leflunomide (Arava ®) is een medicijn ter behandeling van reumatoïde artritis. Leflunomide behoort tot de groep van de zogenaamde ziekteremmende anti-reumamiddelen (DMARDS’s). De werking van leflunomide begint direct, maar het kan vier tot zes weken duren voor u iets van de werking merkt. De werkzaamheid kan verder toenemen tot vier maanden na het starten van de behandeling.

Uw arts adviseert meestal naast leflunomide andere pijnstillers en/of ontstekingsremmende medicijnen te gebruiken. Het ontstekingsremmende effect van leflunomide kan jarenlang aanhouden. Hierdoor wordt verdere achteruitgang van de gewrichtsfunctie tegengegaan. Dit heeft een positief effect op de kwaliteit van uw leven.

Hoe werkt leflunomide?

Leflunomide (Arava®) onderdrukt de werking van het immuunsysteem. Hierdoor wordt de negatieve reactie in de gewrichten tegengegaan. Bij veel mensen neemt de ochtendstijfheid af. De gewrichten worden vaak minder pijnlijk en gezwollen en ook de bloedbezinking kan dalen.

Gebruik

Leflunomide neemt u één keer per dag in. De tabletten moeten heel worden ingenomen met een glas water of vruchtensap. U kunt dit doen op het moment wat voor u goed uitkomt: na het eten of gewoon tussendoor. Wel is het belangrijk de tabletten dagelijks rond hetzelfde tijdstip in te nemen. Op die manier wordt het innemen van leflunomide snel een gewoonte.

Merkt u dat u een tablet bent vergeten in te nemen, dan is dat geen probleem. Neem de tablet op dat moment in of als dat niet kan, in ieder geval zo snel mogelijk daarna. De volgende dag kunt u de leflunomide weer op het voor u vaste moment innemen.

Wanneer u pas de volgende dag merkt dat u vergeten bent de leflunomide in te nemen, mag u die dag niet twee tabletten innemen om de “schade” in te halen. Die dag neemt u gewoon weer één tablet.

Bijwerkingen

Het gebruik van leflunomide kan leiden tot een aantal bijwerkingen. Veel voorkomende bijwerkingen zijn:

  • verhoging van de bloeddruk;
  • maag- en darmklachten (diarree, misselijkheid, overgeven, verlies van eetlust, buikpijn, gewichtsverlies);
  • ontstekingen van het mondslijmvlies;
  • peesschedeontstekingen;
  • hoofdpijn, duizeligheid, zwakte;
  • haaruitval;
  • eczeem, droge huid, huiduitslag, jeuk;
  • vermoeidheid;
  • verhoogde kans op infecties (verkoudheid, bronchitis, longontsteking);
    stoornis in de bloedaanmaak of leverfunctiestoornissen. Hiervan merkt u meestal niets. De arts controleert hiervoor uw bloed regelmatig. Zo nodig wordt de dosis leflunomide aangepast. Deze stoornis is meestal van voorbijgaande aard.

De meeste bijwerkingen verdwijnen na verloop van tijd vanzelf, maar het is belangrijk dat u alle symptomen aan uw arts meldt. Indien nodig neemt uw reumatoloog maatregelen om de bijwerkingen te verminderen. Het is ook mogelijk dat uw reumatoloog tijdelijk de dosering verlaagt.

Neem direct contact op met uw reumatoloog als u last heeft van:

  • huiduitslag of wondjes aan de slijmvliezen (bijvoorbeeld in de mond);
  • koorts, zere keel of hoesten;
  • bleekheid, vermoeidheid, snel blauwe plekken.

Alcohol

Wees voorzichtig met alcohol. In combinatie met leflunomide wordt het risico op leverfunctiestoornissen verhoogd. Gebruik daarom bij voorkeur niet meer dan één alcoholconsumptie per dag.

Vruchtbaarheid, zwangerschap en borstvoeding

Leflunomide kan invloed hebben op de vruchtbaarheid. Bij gebruik van leflunomide tijdens de zwangerschap bestaat de kans op miskramen en aangeboren afwijkingen. Daarom wordt geadviseerd om tijdens de behandeling voor een goede en betrouwbare anticonceptie te zorgen en deze na beëindiging van de behandeling nog minstens twee jaar voort te zetten. Indien u een zwangerschap overweegt, overleg dan eerst met uw arts.

Leflunomide mag niet worden gebruikt als u borstvoeding geeft, omdat de werkzame stof in de moedermelk terecht komt. Dit is niet goed voor de baby.