Aandoeningen

Jicht

Bij Jicht ontstaat een pijnlijke ontsteking doordat gekristalliseerd urinezuur neerslaat in de gewrichten of andere weefsels als slijmbeurzen of huid. Dit komt doordat de urinezuurstofwisseling in het lichaam niet goed verloopt en urinezuur bij te hoge concentratie neerslaat in de vorm van kleine naaldvormige kristallen. Jicht komt het meest voor in het basisgewricht van de grote teen maar ook bijvoorbeeld in de enkel, knie, vingers of in de oorschelp.

Jicht herkent men door een vaak snel opkomende hevige ontstekingsreactie met roodheid, zwelling, veel pijn, warmte en functiebeperking. Patiënten worden ‘s nachts opeens wakker van de pijn en kunnen vaak nauwelijks lopen.

Voornamelijk komt jicht voor bij mannen, waarvan de meeste hun eerste aanval krijgen tussen hun veertigste en hun vijftigste jaar. De oorzaak is soms erfelijk bepaald, kan worden uitgelokt door overmatig alcoholgebruik of door medicatie die de nierfunctie beperkt, zoals plasmiddelen.

Er zijn medicijnen die de acuut opkomende ontstekingen kunnen remmen en de klachten verlichten. Ook ijspakkingen kunnen bij een acuut ontstane jichtaanval verlichting bieden. Een speciaal dieet waarbij alcohol en het eten van overmatig rood vlees en orgaanvlees worden vermeden kan eveneens een ontstekingsaanval voorkomen.