Aandoeningen

Lupus erythematodes (LE)

Lupus erythematodes (LE) is het gevolg van een stoornis in het afweersysteem. Bij LE veroorzaken antistoffen in het lichaam ontstekingen in huid en gewrichten en soms ook in andere organen zoals nieren, hart en longen. LE kent verschillende verschijningsvormen.

  • Er wordt van Cutane LE gesproken wanneer enkel de huid is aangetast. De huidafwijking ontstaat door de inwerking van autoantistoffen.
  • Systemische Lupus Erythematodes (SLE) is een auto-immuunziekte die uw huid, gewrichten en interne organen als hart, longen, nieren kan aantasten. Omdat SLE alle organen in het lichaam kan aantasten is er een breed scala aan klachten mogelijk, waaronder gewrichts- en peesklachten, afwijkingen aan de huid en nagels, hoesten, pijn op de borst, aften, haaruitval. Dit valt onder de categorie systeemziekten.

Systeemziekten zijn ziekten aan het bewegingsapparaat die ontstaan doordat het eigen afweersysteem het lichaam aanvalt (auto-immuunziekte) en waarbij er ook verschijnselen in de organen kunnen optreden.