Declaratie telefonisch consult

Declaratie telefonisch consult

Als de zorg het toelaat, kunnen sommige afspraken met uw behandelaar ook telefonisch of via een videoverbinding worden gehouden. De reumatoloog beoordeelt of het in uw situatie mogelijk is om een consult telefonisch in te plannen. Het telefonisch consult voorkomt daarmee dat u op de polikliniek moet komen als dat niet nodig is.

Wat houdt een telefonisch consult in?
Een telefonisch consult tussen een zorgverlener en een patiënt vervangt een fysiek polibezoek aan de kliniek.

Sinds 1 januari 2018 zijn de declaratieregels rondom telefonische consulten in de medisch specialistische zorg veranderd. Een telefonisch consult staat gelijk aan een fysiek polibezoek. De prijsafhandeling bij zorgverzekeraars blijft hetzelfde en is gelijk aan het soort consult (fysiek, telefonisch, of video-verbinding).

Het telefonisch consult kan gewoon vergoed kan worden via uw zorgverzekering.

Heeft het effect op mijn eigen risico?
Een telefonisch consult dat voldoet aan de gestelde voorwaarden, zal dus ook op uw nota komen te staan en is bij de verzekeraar te declareren. Dat kan, afhankelijk van de overige zorg die u heeft ontvangen, wel gevolgen hebben voor uw eigen risico.

Hoe kan het dat één telefoontje net zoveel kost als een gesprek bij de behandelaar in de spreekkamer?
Een telefonisch consult moet voldoen aan dezelfde eisen als een herhaalconsult op de polikliniek, zowel zorginhoudelijk als qua tijdsduur. Dit betekent dat voor consulten op afstand dezelfde kosten berekend worden als voor een consult in de kliniek.

Als u ons belt voor medische- of behandelinformatie, is dit dat ook een belconsult?
Nee in dat geval niet. Omdat per 1 januari 2018 de belconsulten aan nadrukkelijke voorwaarden moeten voldoen, zal niet elk telefonisch contact een belconsult zijn. Een ‘gewoon’ telefoontje om een afspraak te maken of een informatieverzoek, is niet hetzelfde als een belconsult. Een belconsult kan alleen geregistreerd worden als dit een polikliniekbezoek vervangt.

 

13 oktober, 2020

Tag

Berichten over hetzelfde onderwerp