Suppen als ideale sport voor reumapatiënten

Suppen als ideale sport voor reumapatiënten

Suppen: het is volgens reumatoloog Dorine Sijpkens uit Sneek de ideale bewegingsvorm voor mensen met een reumatische aandoening. Iedere zaterdagochtend geeft ze daarom introductielessen. Kleinschalig en laagdrempelig.

 ,,Drie factoren zijn belangrijk: lenigheid, cardio en kracht. Die factoren komen bij het suppen allemaal terug. Dat maakt het een prettige sport”, legt Sijpkens uit.

Zelf raakt ze tien jaar geleden al ‘verslaafd’ aan de dan relatief onbekende sport Stand Up Paddling. ,,Ik woonde toen in Amsterdam, naast iemand die in Nederland met het suppen is begonnen. Na drie proeflessen heb ik zelf een board gekocht.”

Het helpt haar in meerdere opzichten, zo vertelt ze. Ze is in die tijd reumatoloog in opleiding en komt na een fietsongeluk lelijk ten val, met hersenletsel als gevolg. ,,Ik merkte dat het mij goed deed. Het is ook een soort mindfulness. Ik heb mijn opleiding af kunnen maken door het suppen.”

De fijne ervaringen, peddelend op het water, wil ze graag overdragen. Sijpkens is inmiddels gecertificeerd SUP-instructeur en broedt al langer op het idee om de hobby met haar werk te combineren. ,,Er is wandelen of fietsen met reuma, maar dit wordt nog nergens gedaan”, stelt ze. ,,Je traint zo veel kleine spiertjes, en ook je core. dat is erg belangrijk voor reumapatiënten.”

,,Maar”, zo gaat ze verder: ,,Je moet het wel op de goede manier doen. Dit is de ideale plek om les te geven”, wijst ze op het water naast haar huis aan de Noorderrak. ,,Het is een veilige omgeving. Je hebt hier de mogelijkheid om uit de wind te peddelen, en mensen met wat meer ervaring en talent kunnen wat verder.”

Ze begint haar lessen steevast op het droge, juist om de techniek goed uit te leggen. ,,Als je het verkeerd aanleert, kun je snel last van je rug krijgen.”

Als reumatoloog -Sijpkens is werkzaam bij Reumazorg Flevoland/Friesland- ziet ze het belang van bewegen in. Maar er zijn ook drempels, zeker voor mensen met een reumatische aandoening. ,,Door de vermoeidheid is dat soms extreem lastig.” Daarom benadrukt ze vooral dat het een leuke sport is. ,,Als je er lol in hebt, houd je het langer vol. Dan kost het relatief weinig inspanning. Je moet het doen voor je plezier. Het is een prettige en laagdrempelige sport.”

Iedere zaterdagochtend vanaf half 10 zijn belangstellenden welkom voor een introductieles, met name om de techniek goed aan te leren. Sijpkens ontvangt alleen mensen met een reumatische aandoening en ze werkt met kleine groepjes. ,,Maximaal vier”, vertelt ze. ,,En er zijn boards genoeg.”

Het is niet haar doel om mensen voor langere tijd te binden, maar juist om ze kennis te laten maken met de sport. Ze ziet al aanknopingspunten om het initiatief verder uit te rollen. ,,Ik heb goed contact met SUP-scholen, maar eerst moet het hier goed lopen.”

Zelf staat ze vijf keer per week op haar board, weer of geen weer. ,,Ze komt altijd lachend terug”, vertelt haar man Ben, die regelmatig mee-suppt bij de trainingen. ,,En anders ga ik er met een bootje achteraan.”

,,Het is een erg prettige sport”, besluit Sijpkens. ,,Het houdt mij letterlijk in balans.”

Belangstellenden kunnen zich aanmelden via SUPmetReuma.nl.

Bron: krant.sneekernieuwsblad.nl, donderdag 29 juli 2021.

 

29 juli, 2021

Tag

Berichten over hetzelfde onderwerp