Vragen ten aanzien van coronavaccin

Vragen ten aanzien van coronavaccin

Advies
Het advies aan alle reumapatiënten is zich te laten vaccineren. Zodra u een uitnodiging krijgt, laat u dan direct vaccineren. Dit geldt ook als u biologicals gebruikt. De RIVM vaccinatierichtlijnen bij reuma medicatie kunt u hier terugvinden: https://lci.rivm.nl/handleiding-covid-19-vaccinatie-van-immuungecompromitteerde-patienten

Derde vaccinatie
Een zeer beperkte groep komt in aanmerking voor een derde coronavaccinatie. Het gaat om reumapatiënten die de medicatie rituximab voorgeschreven krijgen. Toediening van de derde dosis zal plaatsvinden bij de GGD. De patiënten die in aanmerking komen hebben afgelopen november een oproep met een uitnodiging voor vaccinatie via Reumazorg ZWN ontvangen. In de uitnodiging staat vermeld hoe u een afspraak kunt maken bij de GGD voor toediening van de derde dosis.

Dit advies, zoals 14 september ook is gemeld in de persconferentie van de minister, is tot stand gekomen in de RIVM werkgroep COVID vaccinatie bij immuungecompromitteerde patiënten.

Verschil derde prik en booster
Een 3e vaccinatie is voor patiënten met een ernstige afweerstoornis onderdeel van de basisvaccinatie. Bij een deel van deze patiënten is deze 3e prik nodig om goed beschermd te zijn tegen ernstige ziekte of sterfte door corona. Voor de meeste andere mensen bestaat de basisvaccinatie uit 1 of 2 prikken. Zij zijn dan al optimaal beschermd. Daarmee is een 3e prik voor patiënten met een ernstige afweerstoornis iets anders dan een boostervaccinatie voor de rest van de mensen.

Tijd tussen eerste vaccinatie(s) en de boostervaccinatie
De boostervaccinatie moet minimaal 6 maanden na de laatste coronavaccinatie(s) gegeven worden. Heeft u corona gekregen na uw vorige vaccinatie(s)? Dan moet er 6 maanden tussen uw besmetting en de boostervaccinatie zitten.

Volgorde groepen uitnodiging booster
Hier vindt u actuele informatie: https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/coronavirus-vaccinatie/aanpak-coronavaccinatie/boostervaccinatie

Veelgestelde vragen
Door ReumaNederland, in samenwerking met de Nederlandse Vereniging voor Reumatologie (NVR), een document opgesteld met veelgestelde vragen rondom de COVID-19 vaccinatie. Deze vindt u hier.

Schriftelijke verklaring reuma medicatie
Heeft u een schriftelijke bevestiging nodig waarin staat dat u gevaccineerd mag worden? Dan kunt u hier het formulier downloaden, invullen en printen.

Ontwikkelingen
De ontwikkelingen rond COVID-19 en het vaccinatiebeleid gaan snel. Indien het RIVM adviezen voor immuungecompromitteerde patiënten zal wijzigen zal de NVR dit zo spoedig mogelijk delen. Het advies van het RIVM is hier te vinden. Veel gestelde vragen en antwoorden zijn te vinden op de website van het RIVM

Houd dit artikel in de gaten voor meer informatie.

4 maart, 2021

Tag

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Berichten over hetzelfde onderwerp