Landelijke campagne Samen Beslissen van start

Landelijke campagne Samen Beslissen van start

Samen beslissen is het proces waarin de arts en de patiënt gezamenlijk bespreken welk medisch beleid het beste bij de patiënt past, waarbij alle opties, voor- en nadelen, patiëntvoorkeuren en omstandigheden worden meegenomen. Reumazorg ZWN vindt het belangrijk dat samen beslissen steeds vanzelfsprekender wordt. 

Om tot de beste zorg te komen hebben patiënt en zorgverlener elkaar nodig. Want door in een goed gesprek samen te beslissen, kan de patiënt rekenen op de beste zorg die bij hem/haar past, zijn ze meer tevreden over de zorg en houden zij zich beter aan de afspraken die zij met hun zorgverlener maken. Uit onderzoek blijkt dat minstens een kwart van de patiënten samen beslissen lastig vindt en zorgverleners de mate waarin zij samen beslissen overschatten. Om daar verandering in te brengen, is op 6 september een nieuwe campagne gestart, gelanceerd vanuit patiëntenorganisaties en brancheorganisaties uit de medisch-specialistische zorg, de huisartsenzorg, de paramedische zorg en de wijkverpleging. De campagne richt zich zowel op de patiënt als de zorgverlener. 

Hulpmiddelen om samen te beslissen
Op de website www.begineengoedgesprek.nl vinden patiënten en zorgverleners meer informatie, tips en andere hulpmiddelen over hoe samen te beslissen. Patiënten vinden er tips en hulpmiddelen bij de voorbereiding van een gesprek met een zorgverlener, maar ook handvatten voor tijdens en na het gesprek.

Lees hier wat RZWN doet in het kader van Samen Beslissen in de spreekkamer.

6 september, 2021

Tag

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin