RZWN deelt geanonimiseerde gezondheidsdata met LUMC voor wetenschappelijk onderzoek

RZWN deelt geanonimiseerde gezondheidsdata met LUMC voor wetenschappelijk onderzoek

RZWN is een unieke samenwerking gestart met het LUMC. Wat houdt het onderzoek in?

Voorspellende waarde van verwijsbrieven
Op basis van het verhaal van de verwijsbrieven van huisartsen bepalen reumatologen hoe snel een patiënt gezien moet worden. Allereerst rijst de vraag of de beschrijving goed overeenkomt met het wel of niet hebben van een reumatologische ontstekingsziekte. Dit gaan we analyseren met natural language processing en supervised machine learning: we kijken naar de relatie tussen de tekst uit de brief en de uiteindelijk gestelde diagnose en ingestelde behandeling. Wellicht kan dit bijdragen in een algoritme die kan bepalen of bepaalde bevindingen door de huisarts kan voorspellen of er een reumatische aandoening (in ontwikkeling) is, waardoor dit proces uitendelijk efficienter kan verlopen.

Subtypen van reumatoïde artritis
Er bestaand grote verschillen in symptomen, effectiviteit van medicatie en gevolgen op lange termijn tussen mensen met de diagnose reumatoïde artritis (RA). Een van de gedachtes is dat het ziektebeeld RA niet één ziekte betreft, maar uit meerdere ziektes bestaat. Als we de subtypen kunnen onderscheiden, kan ook beter onderzocht worden hoe RA ontstaat, en ook wat de beste behandeling per patiënt is. Met behulp van artificiële intelligentie technieken die patronen kan vinden in grote hoeveelheden data willen we onderzoeken of de betrokkenheid van gewrichten in het begin van de ziekte in verschillende groepen te onderscheiden is. Dit is vergelijkbaar met dat wij als mensen kunnen zien dat mensen met rood haar vaker blauwe ogen en sproeten hebben dan mensen met bruin haar, alleen in grotere hoeveelheden data en subtielere verschillen kan deze techniek nieuwe inzichten opleveren.

Privacy
Het betreft een retrospectief (terugkijkend) wetenschappelijk onderzoek, met gegevensverstrekking van gepseudonimiseerde patiëntdata. Dat wil zeggen dat alle herleidbare gegevens zoals naam, geboortedatum, telefoonnummer en woonplaats verwijderd zijn, waardoor de privacy van betrokken deelnemers gewaarborgd is. Dit is tevens getoetst en goedgekeurd door functionarissen voor gegevensbescherming van RZWN en LUMC.

dwa
03/01/2023

Tag

Berichten over hetzelfde onderwerp