Sulfasalazine

Sulfasalazine is een middel tegen reuma, een antireumaticum (DMARD). Het is verkrijgbaar onder de namen: sulfasalazine, salazosulfapyridine en salazopyrine ® (SASP). Het onderdrukt het ziekteproces en vermindert daardoor pijn en zwelling van de gewrichten. Sulfasalazine werkt langzaam, het kan vier tot tien weken duren voor het effect merkbaar wordt. Uw specialist adviseert u daarom meestal om naast sulfasalazine, andere pijnstillende en ontstekingsremmende middelen te gebruiken.

Gebruik

Sulfasalazine wordt toegediend in tabletten van 500 mg. Tijdens de eerste weken van uw behandeling kan de voorgeschreven hoeveelheid sulfasalazine wisselen. Dit kan bijvoorbeeld volgens onderstaand schema:
- Week 1: één tablet ‘s morgens en één tablet ‘s avonds.
- Vanaf week 2: twee tabletten ‘s morgens en twee tabletten ‘s avonds. Uw specialist vertelt u wat voor u de meest geschikte dosering is.

Bijwerkingen

Om bijverschijnselen zoveel mogelijk te beperken, kunt u de tabletten het beste tijdens de maaltijd innemen. Slik de tabletten in het geheel door. Sulfasalazine is bestand tegen maagsappen. Waarschuw altijd de specialist bij het optreden van onderstaande verschijnselen of bij andere lichamelijke veranderingen tijdens de behandeling:

  • Misselijkheid;
  • Duizeligheid;
  • Hoofdpijn;
  • Huiduitslag;
  • Pijnlijk mondslijmvlies, zweertjes in de mond;
  • Blauwe plekken;
  • Depressieve gevoelens.

Door regelmatig het bloed te laten onderzoeken, kunnen vroegtijdige tekenen van beenmergbeschadigingen worden opgespoord. Houdt u daarom goed aan de afspraken voor bloedcontrole.

Aanvullende informatie

Sulfasalazine kan uw urine oranjerood kleuren. Hierover hoeft u zich geen zorgen te maken. Sulfasalazine werd in de jaren veertig ontwikkeld als geneesmiddel tegen reumatoïde artritis en chronische darmontstekingen. Hiervoor is het ook geregistreerd. Het is het meest bekend geworden als medicijn tegen ontstekingen van de dikke darm, waarvoor het al 30 jaar veel gebruikt wordt.

Vruchtbaarheid, zwangerschap en borstvoeding

Er is tot nu toe weinig bekend over de invloed van sulfasalazine op de voortplanting. Overleg daarom altijd met de specialist als u een zwangerschap overweegt. De medicatie kan dan eventueel worden aangepast. Dit geldt ook voor mannen. Sulfasalazine kan bij mannen tijdelijke onvruchtbaarheid veroorzaken. Dit verdwijnt weer na het staken van de medicatie.