APD-infuus

APD is een middel dat ook wel bisfosfonaat wordt genoemd. Dit middel wordt toegediend om de afbraak van het bot te verminderen en de botopbouw te stimuleren. APD wordt toegepast bij osteoporose (botontkalking) en het SAPHO-syndroom.

Voorbereiding

Voor het APD-infuus zijn geen voorbereidingen nodig. U hoeft bijvoorbeeld niet nuchter te zijn.

Toediening

Op de afdeling Dagbehandeling krijgt u een infuusnaaldje ingebracht waardoor de APD wordt toegediend. Het APD-infuus wordt meestal als onderhoudsdosering gegeven. Dit houdt in dat u het infuus meerdere keren krijgt. Hoe vaak dit is, bespreekt u met uw reumatoloog. Het toedienen van het APD-infuus duurt anderhalf tot twee uur. Hierna kunt u weer naar huis.

Bijwerkingen

De bijwerkingen van APD-infusen zijn over het algemeen mild. Soms kunt u de avond of dag na de toediening van het infuus een lichte temperatuursverhoging krijgen, gepaard gaande met griepachtige verschijnselen zoals rillen en spierpijn. Deze verschijnselen verdwijnen meestal spontaan binnen 24-48 uur. Eventueel kunt u Paracetamol innemen om de klachten te verminderen. Wel is het belangrijk om deze klachten bij uw eerstvolgende bezoek aan de reumatoloog te melden.