Hydroxychloroquine

Hydroxychloroquine is een middel tegen reuma, een antireumaticum (DMARD). Het is verkrijgbaar onder de naam Plaquenil ®. Het onderdrukt het ziekteproces en vermindert daardoor pijn en zwelling van de gewrichten.

Uw reumatoloog adviseert u daarom ook meestal om naast hydroxychloroquine, andere pijnstillende en ontstekingsremmende middelen te gebruiken. Oogproblemen: wazig zien, lichtflitsen, hydroxychloroquine wordt in allerlei organen opgeslagen, waaronder de ogen

Gebruik

Hydroxychloroquine wordt toegediend in dragees van 200 mg en wordt in één of twee doseringen per dag ingenomen. U neemt de dragees na de maaltijd of voor de nacht in met water. Slik de dragees in hun geheel door.

Bijwerkingen

Misselijkheid, braken en diarree (deze verschijnselen zijn meestal van voorbijgaande aard);

  • Huiduitslag en jeuk;
  • Sufheid, vermoeidheid en hoofdpijn;
  • Oogproblemen: wazig zien, lichtflitsen, Hydroxychloroquine wordt in allerlei organen opgeslagen, waaronder de ogen.

Bij langdurig gebruik en hoge dosering bestaat het gevaar van netvliesbeschadiging. Deze bijwerking komt echter zelden voor bij de aan u voorgeschreven dosering. Afhankelijk van de dosering kan het zijn dat u door de oogarts gecontroleerd moet worden.

Waarschuw altijd de specialist bij het optreden van bovenstaande bijverschijnselen of bij andere lichamelijke veranderingen tijdens de behandeling.

Vruchtbaarheid, zwangerschap en borstvoeding

Er is tot nu toe weinig bekend over de invloed van hydroxychloroquine op de vruchtbaarheid van mannen en vrouwen. Overleg daarom altijd met uw reumatoloog indien u een zwangerschap overweegt. De medicatie kan dan eventueel worden aangepast.

Aanvullende informatie

Hydroxychloroquine wordt tevens gebruikt bij het voorkomen en bestrijden van malaria. Ook wordt het toegepast bij andere reumatische aandoeningen, zoals lupus erythematodes (SLE).