Aandoeningen

Reuma is een verzamelnaam voor meer dan tweehonderd soorten chronische aandoeningen aan gewrichten, spieren en pezen die niet door een ongeval of blessure zijn ontstaan. Bijna twee miljoen Nederlanders hebben een vorm van reuma. De meeste vormen van reuma veroorzaken pijn en stijfheid. Reumatische aandoeningen zijn onder te verdelen in drie hoofdgroepen:

    Ontstekingsreuma

    Bij ontstekingsreuma is het slijmvlies in uw gewrichtskapsel ontstoken. Het gevolg is dat uw lichaam meer gewrichtsvocht aanmaakt dan nodig is. Het gewricht zwelt daardoor op en dat veroorzaakt pijn en stijfheid. De ontsteking zorgt er ook voor dat u zich moe en lusteloos voelt. Bekende vormen van ontstekingsreuma zijn Reumatoïde Artritis (RA) en de ziekte van Bechterew.

    Artrose

    Artrose wordt in de volksmond ook wel gewrichtsslijtage genoemd. Bij artrose raakt het kraakbeen beschadigd en wordt slechter van kwaliteit. Het gevolg is dat botten tegen elkaar schuren. Dat veroorzaakt pijn en stijfheid met als gevolg dat bewegen steeds moeilijker wordt.

    Wekedelenreuma

    Om elk gewricht heen zitten het gewrichtskapsel, de slijmbeurs, banden, pezen en spieren. Dit zijn de zogenaamde weke delen. Als u pijn heeft aan deze weke delen kan er sprake zijn van wekedelenreuma. Soms wordt pijn bij deze vorm van reuma veroorzaakt door een ontsteking, zoals een peesontsteking (tendinitis) en slijmbeursontsteking (bursitis). Maar ook pijnklachten in de spieren en pezen zijn een vorm van wekedelenreuma.

    Reumatische aandoeningen