Aandoeningen

Osteoporose

Osteoporose is een aandoening waarbij de botten zodanig verzwakt zijn dat er een verhoogde kans is op botbreuken. Het wordt zodoende ook wel botontkalking genoemd.

Letterlijk betekent Osteoporose ‘poreus bot’. Het is een aandoening die bestaat uit het verdwijnen/afname van de kalk uit het bot en een afname van de structuur en daarmee van de sterkte van het botweefsel zelf. Daardoor wordt het bot zwakker en zullen eerder breuken optreden. Van het proces van botafbraak merkt u weinig tot niets.

Osteoporose is een stille aandoening. Daarmee bedoelen we dat de aandoening vaak lange tijd aanwezig is zonder dat dit klachten geeft. Osteoporose kan gepaard gaan met pijnklachten wanneer er botbreuken optreden.

Onder andere rugpijn bij een wervelinzakking is een veel gehoorde klacht. Maar ook een onnozele val met een botbreuk van een pols of een heup kan een aanwijzing zijn , dat er osteoporose in het spel is. De pijn belemmert in de dagelijkse gang van zaken en kan inname van pijnstillers nodig maken.

Botontkalking komt in Nederland veel voor. Zowel bij mannen als bij vrouwen. Eén op de twee vrouwen krijgt na het vijftigste levensjaar te maken met botontkalking, bij mannen is dat een op de zes.